Moringathee: een prachtige kruidenthee die je moet ontdekken

0
moringathee

Iemand met scherpe antennes voor gezonde producten heeft de naam Moringa gegarandeerd al eens voorbij zien komen. Deze (in het westen) relatieve nieuwkomer in de lijst met superfoods wordt steeds vaker gebruikt in booster shots, sapjes en smoothies. Daarnaast kom je delen van deze plant ook tegen in kruidentheetjes. Moringa wordt ook wel ‘Miracle Tree’ genoemd omdat de plant zoveel voordelen kan geven voor je gezondheid. Door Moringathee te drinken krijg je een grote verzameling vitaminen, mineralen, eiwitten en antioxidanten binnen.

moringabladerenDe Miracle Tree uit de Himalaya

De Moringa Oleifera is één van de soorten van de Moringaboom die van nature voorkomt in de groene uitlopers van de machtige pieken van het Himalaya-gebergte in India en Nepal. De boom kan ook groeien in andere tropische en sub-tropische gebieden.

Vanwege zijn geneeskrachtige werking wordt deze soort tegenwoordig ook in Afrika en Zuid-Amerika verbouwd. De bloemen, bladeren, zaden en wortels van de Moringa Oleifera worden vanwege hun geneeskrachtige eigenschappen al sinds mensenheugenis gebruikt door Ayurvedische artsen.

De peperwortelboom of wonderboom

In het Nederlands wordt de Moringa Oleifera ook wel peperwortelboom genoemd – hoewel de naam eigenlijk wonderboom betekent. De Nederlandse naam refereert aan de pittige, bittere smaak van de wortels van de plant. De verschillende delen van de plant dekken een hele variatie aan therapeutische eigenschappen. Daardoor wordt Moringa voor allerlei verschillende doelen ingezet – van schoonheidsmiddel tot stemmingsverbeteraar en van immuun booster tot spijsverteringswonder.

Specifieke gezondheidsvoordelen van Moringathee

De verschillende delen van de Moringaboom zijn een rijke bron van belangrijke voedingsstoffen. Het bevat in totaal meer dan negentig verschillende vitamines, mineralen en antioxidanten die ons lichaam ondersteunen. De bladeren bevatten bijvoorbeeld zeven keer zoveel vitamine C per gram als sinaasappels, dubbel zoveel eiwit als yoghurt, drie keer zoveel kalium als bananen, gezondere ijzer, zink en B-vitamines dan vlees en vier keer zoveel vitamine A als wortels. Die stofjes zorgen er samen voor dat de plant helpt om je immuunsysteem op orde te houden en je energieniveau te verhogen.

moringa theeMoringa bevat ontstekingsremmende antioxidanten

Moringa wordt onder andere gebruikt als ontstekingsremmer. Deze kruidenthee helpt om pijn en ontstekingen te verlagen. Dat brengt verlichting bij onder andere spierpijn, artritis, verwondingen en reuma. De antioxidanten uit deze plant zorgen ervoor dat vrije radicalen worden gebonden. Dat helpt om een variatie aan verschillende ziektes te voorkomen, remmen en genezen. Je kunt daarbij denken aan obesitas, hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker. Door de ontstekingsremmende werking helpt Moringa bij het herstellen van intense training en het voorkomen van een geïrriteerde spijsvertering.

Moringathee helpt om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren

Binnen de filosofie van Ayurveda kan elke ziekte worden omgekeerd binnen het eerste jaar waarin deze verschijnt. Zij krijgen het onder andere voor elkaar om mensen met beginnende diabetes te helpen om hun insuline productie en opname te verbeteren en hun bloedsuikerspiegel opnieuw te stabiliseren. Uit recent onderzoek is gebleken dat de plant de bloedsuikerspiegel bij een lege maag met 13,5% kan verlagen (bij dagelijks gebruik). Daarnaast kan de toevoeging van 50 gram Moringa aan de maaltijd van mensen met diabetes de stijging van de bloedsuikerspiegel met 21% verminderen.

Dosering

Moringa is een medicinaal kruid met een relatief sterke werking. Daardoor heeft het enorm veel voordelen, maar als je er teveel van gebruikt kan het ook slecht zijn voor je lichaam. Je kunt Moringa kopen in capsules en poeder. De aanbevolen dosis van de capsules is één of twee per dag en je mag er maximaal vier van nemen. Als je poeder gebruikt dan is vijf tot tien gram per dag een goede indicatie. Dit poeder kun je gebruiken om thee van te trekken, maar je kunt het ook toevoegen aan een smoothie, sapje of yoghurt met muesli.

ThePerfectCup

The Perfect Cup is een theeblog die probeert alle theesoorten en varianten extra in de aandacht te zetten. We hebben het graag over de gezondheidsaspecten van thee, maar ook over het ontdekken van soorten én van de cultuur rond thee. Welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.