Brandnetelthee voorgesteld: alle voordelen en informatie

0
Brandnetelthee voordelen en informatie

De theeafdeling in Nederlandse supermarkten, drogisten en natuurwinkels blijft elk jaar groeien. En dat is goed nieuws want naast de traditionele varianten van de theeplant komen er ook steeds meer kruidenmengsels bij. Deze varianten vallen onder de noemer kruidenthee of cafeïnevrije thee, hoewel ze dus helemaal geen thee bevatten. De verschillende kruiden hebben wel allemaal hun eigen specifieke karakteristieken en voordelen. In dit artikel wordt brandnetelthee voorgesteld en geven we alle relevante informatie over de infusie van deze gezonde inheemse plant. Het is een heel erg populaire infusie en ook ééntje die heel erg makkelijk zelf te maken is.

De brandnetel kan voor veel dingen worden gebruikt

Bij het woord brandnetel denken de meeste mensen aan die vervelende plant die je prikt en vervolgens zorgt voor jeuk en huidirritatie. Daarom wordt hij vaak verwijderd uit de tuin en langs paden in het bos en park. Brandnetels zijn echter van oudsher een veel gebruikt ingrediënt in de Nederlandse keuken. Het vormt een geweldige basis voor een gezonde groentesoep en kan ook in andere gerechten als smaakmaker worden gebruikt. Daarnaast kun je heel makkelijk thee maken van de brandnetel door de bladeren in heet water te laten trekken.

Nettle Kettle - Houseoftea.nl

Brandnetelthee smaakt als een typische kruidenthee, maar wel met een lichtje toets van spinazie. Brandnetel zit boordevol mineralen en is bijzonder voedzaam.
€6,95

BrandneteltheeDe toepassing van brandnetels als geneeskrachtige plant

Naast het gebruik in de keuken kan de brandnetel ook worden ingezet vanwege zijn geneeskrachtige werking. In traditionele zweethutten en reinigingsceremonies wordt deze plant bijvoorbeeld gebruikt om de huid en de onderliggende zenuwen en vetlagen te stimuleren. Wanneer de (hete) huid met brandnetels wordt gewreven dan gaat er veel bloed stromen. Dat zorgt ervoor dat gifstoffen worden afgevoerd en de doorbloeding verbetert. Deze behandeling helpt om je huid gezond te krijgen, overtollig vet kwijt te raken, het zenuwstelsel te stimuleren en problemen met de doorbloeding (die vaak voorkomen bij diabetes) op te lossen.

Brandnetelthee bevat belangrijke vitaminen en mineralen

Je kunt brandnetelthee natuurlijk drinken omdat je de smaak lekker vindt. Daarbij hoef je je geen zorgen te maken want je kunt er zoveel van drinken als je wilt. Veel mensen gebruiken echter brandnetel als thee omdat dit erg gezond is. Deze infusie bevat namelijk verschillende vitaminen en mineralen die je lichaam nodig heeft waaronder vitamine A, vitamine C, vitamine E, vitamine K, calcium en ijzer. Het drinken van brandnetelthee kan daardoor behoorlijk bijdragen aan een gezonde voeding.

Nettle Kettle - Houseoftea.nl

Brandnetelthee smaakt als een typische kruidenthee, maar wel met een lichtje toets van spinazie. Brandnetel zit boordevol mineralen en is bijzonder voedzaam.
€6,95

Antioxidanten maken brandnetelthee nog gezonder

Wanneer mensen ongezond eten en/of leven met veel stress dan is het waarschijnlijk dat hun lichaam veel vrije radicalen bevat. Deze afvalstoffen zijn funest voor de gezondheid van onze cellen en kunnen veel schade aanrichten in het lichaam. Brandnetelthee bevat veel antioxidanten zoals carotenoïden en flavonoïden. Deze stofjes vallen deze vrije radicalen aan en zorgen ervoor dat ze geneutraliseerd worden. Dat kan helpen bij het voorkomen van ontstekingen in het lichaam en een aantal ernstige ziektes zoals staar, kanker en hart- en vaatziekten.

brandnetel thee voordelen

Concrete voordelen voor je gezondheid

Door de aanwezige vitaminen, mineralen en antioxidanten wordt je gezondheid op verschillende manieren beter als je brandnetelthee drinkt. Ten eerste zorgen de antioxidanten en vitamine C ervoor dat je lichaam minder schadelijke stoffen bevat en je immuunsysteem beter functioneert. Deze stofjes werken ook ontstekingsremmend en dat kan een heleboel kwaaltjes verzachten, helpen voorkomen of genezen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Irritable Bowl Syndrom (IBS), reuma en pijn in spieren en gewrichten. Je kunt de thee dus gebruiken om spierpijn te verlichten en je spijsvertering te verbeteren. Het helpt om voedingsstoffen goed op te nemen en afvalstoffen af te voeren.

Brandnetelthee verbetert de vochthuishouding in je lichaam

Een infusie van de blaadjes van de brandnetel helpt daarnaast om je lichaam te reinigen doordat het vochtafdrijvend is. Daardoor voorkom je dat je voeten en enkels opzwellen tijdens lange vluchten, busritten en hete zomerdagen. Het stimuleren van de vochtafdrijving draagt daarnaast bij aan de gezondheid van je nieren, blaas en urinebuis. Het kan helpen om blaasontsteking te voorkomen en genezen. Een derde voordeel van deze verbeterde vochtbalans is dat brandnetelthee zo je bloeddruk kan verlagen. Samen met de ontstekingsremmende werking en de aanwezigheid van het mineraal kalium helpt deze thee om je hart en bloedvaten gezond te houden.

Nettle Kettle - Houseoftea.nl

Brandnetelthee smaakt als een typische kruidenthee, maar wel met een lichtje toets van spinazie. Brandnetel zit boordevol mineralen en is bijzonder voedzaam.
€6,95

ThePerfectCup

The Perfect Cup is een theeblog die probeert alle theesoorten en varianten extra in de aandacht te zetten. We hebben het graag over de gezondheidsaspecten van thee, maar ook over het ontdekken van soorten én van de cultuur rond thee. Welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.