Hibiscusthee: drie redenen om het zeker eens te proberen

0
hibiscusthee

De hibiscusplant – officiële naam: althaeastruik – komt van oorsprong uit het Middellandse Zeegebied. Daar groeien deze struiken langs vele steegjes en straten. De rode en roze bloemen schilderen een kleurrijk tafereel in vele steden wanneer ze rijkelijk bloeien in het voorjaar en de zomer. Je hebt deze trompetvormige bloemen met hun lange kelk vast al eens gezien want deze plant wordt ook steeds vaker gebruikt in Nederlandse tuinen. Naast een lust voor het oog dienen de bloemen van de hibiscusstruik nog andere doelen. Je kunt er bijvoorbeeld heerlijke en gezonde thee van zetten.

Hibiscusthee is een infusie

In Nederland gebruiken we de naam kruidenthee voor warme dranken die getrokken worden van planten die geen thee zijn. Infusie is een synoniem voor kruidenthee en minder verwarrend. Hibiscusthee bevat dus (net als andere kruidenthee) geen thee en ook geen cafeïne. De bloemen van de Hibiscusstruik geven een rode kleur en een fruitachtige smaak. Daarom worden zij gebruikt als basis van de meeste vruchtenthee. In Spaanstalige regio’s wordt veel hibiscusthee gedronken onder de noemer ‘roselle’ of ‘sorrel’. Ook in West-Afrika is Hibiscusthee zeer geliefd, zij noemen het ‘bissap’ of ‘zobo’.

Pure Hibiscus - Houseoftea.nl

Mooie, volle hibiscusbladeren die zorgen voor een heerlijke en lichtzure infusie.
€4,95

Hibiscusthee is super gezond – reden 1

Hibiscusthee bevat een aantal belangrijke stofjes die je lichaam goed kan gebruiken. De belangrijkste daarvan zijn vitamine C en antioxidanten. Deze zorgen er samen voor dat de thee je immuunsysteem versterkt en dat je verteringssysteem en bloedvaten gereinigd worden. Hibiscusthee kan daardoor bijdragen aan het vermijden en genezen van bacteriële infecties zoals blaasontsteking. Antioxidanten zorgen ervoor dat je lichaam minder snel veroudert en het werkt preventief tegen kanker.

Ruby AMBAR - Houseoftea.nl

Rode vruchtenthee van biologische afkomst van AMBAR. In dit zakje zit 100 gram thee.
€7,50

koude hibiscus theeHibiscusthee wordt veel gebruikt in de natuurgeneeskunde

Naast de algemene voordelen van vitamine C en antioxidanten wordt Hibiscusthee in de natuurgeneeskunde voorgeschreven voor verschillende kwaaltjes. Het is bijzonder effectief tegen aderverkalking en cholesterol. Door de aderen gezond te houden voorkomt het dat je hoge bloeddruk ontwikkelt. Als je al hoge bloeddruk hebt dan helpt het nog extra omdat het overtollig vocht afvoert. Daarnaast wordt hibiscusthee ook gebruikt bij maagproblemen en het stelpen van bloedingen. Het werkt kalmerend en verzachtend waardoor het kan helpen tegen kriebelhoest en stress.

Hibiscusthee is daarnaast goed voor de lever. Het verbetert de stofwisseling en kan helpen om af te vallen, zeker als je het gebruikt als vervanging voor frisdrank.

Contra-indicaties

Er zijn een aantal situaties waarin het gebruik van hibiscus niet aanbevolen wordt. Deze thee kan de oestrogeen en testosteron niveaus in je lichaam verhogen en daarmee ook je libido opkrikken. Tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding is dat niet gewenst. Daarnaast kun je het niet gebruiken in combinatie met medicatie voor hoge bloeddruk.

Pure Hibiscus - Houseoftea.nl

Mooie, volle hibiscusbladeren die zorgen voor een heerlijke en lichtzure infusie.
€4,95

Hibiscus thee heeft een heerlijke frisse smaak – reden 2

Hibiscusthee smaakt een beetje naar cranberry. Het heeft een heerlijke zoetzure en licht bittere smaak die vooral op warme dagen verkoeling brengt. De thee wordt vaak gezoet met honing, siroop of suiker. Hibiscusthee is ook heerlijk koud te drinken en wordt vaak gebruikt als basis voor limonade. Je kunt hibiscusthee nog interessanter maken door het te combineren met bijvoorbeeld citroen, kaneel, siroop, munt, theebloemen en/of verschillende soorten fruit.

Hibiscusthee is heel makkelijk te maken – reden 3

Om hibiscusthee te maken heb je naast water maar één ingrediënt nodig. Je kunt gedroogde hibiscusbloemen kopen in de meeste natuurwinkels en theespeciaalzaken. In de supermarkt kun je meestal ook hibiscusthee vinden in zakjes. Om de thee te bereiden doe je simpelweg de gedroogde bloemen in de theepot – of een kopje – en giet er heet water overheen. Na vijf minuten trekken is de thee klaar om te drinken. Als je een ijsthee of limonade wilt maken van de hibiscusthee, laat deze dan afkoelen tot kamertemperatuur en zet het daarna in de koelkast voor een uurtje.

Pure Hibiscus - Houseoftea.nl

Mooie, volle hibiscusbladeren die zorgen voor een heerlijke en lichtzure infusie.
€4,95

ThePerfectCup

The Perfect Cup is een theeblog die probeert alle theesoorten en varianten extra in de aandacht te zetten. We hebben het graag over de gezondheidsaspecten van thee, maar ook over het ontdekken van soorten én van de cultuur rond thee. Welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.