Witte Thee: wat maakt het zo uniek en gezond?

0
witte thee silver needle

In China wordt witte thee al eeuwenlang gezien als een delicatesse. Dit is ook de enige plek waar deze theesoort met veel aandacht en liefde wordt geproduceerd. In de rest van de wereld is de populariteit van witte thee in de laatste jaren exponentieel gestegen. Steeds meer mensen ontdekken de subtiele smaak en het heerlijke gemak waarmee de thee kan worden gezet. In dit artikel wordt uitgelegd waarom witte thee zo uniek en gezond is.

Het unieke productieproces van witte thee

Witte thee ontleent zijn naam aan de witte haartjes die groeien op de blaadjes nog voordat de knoppen van de plant zich openen. Deze haartjes geven een witte gloed aan de blaadjes. De blaadjes waarmee witte thee wordt gemaakt kunnen slechts een paar dagen per jaar worden geoogst. Daarna veranderen ze van kleur, smaak en textuur waardoor het geen witte thee meer is. Het oogsten kan alleen met de hand waardoor er enorm veel aandacht in het proces vloeit. Dat maakt witte thee uniek en exclusief.

Het drogen en branden van witte thee

Ook het verwerkingsproces na de oogst draagt daar aan bij. De theebladeren worden namelijk op een traditionele manier gedroogd en gebrand. Daarbij brengen ze een behoorlijke tijd door in houten kisten. Deze geven een speciale smaak aan de thee. Naast het productieproces zijn er nog andere karakteristieken die ervoor zorgen dat witte thee uniek is ten opzichte van andere theesoorten. Het is minder bekend dan soorten zoals groene, zwarte en oolong thee maar dat zal niet meer lang zo blijven.

Silver Needle witte thee kopen - Houseoftea.nl

Een premium witte thee uit Fujian (China) die gekend is voor z'n licht fruitige smaak en zijdezachte bladstructuur. Een zakje bevat 40 gram thee.
€14,25

witte theeDe voordelen van witte thee

Witte thee wordt steeds populairder omdat het allerlei verschillende voordelen heeft in vergelijking met andere soorten thee. Ten eerste is het een theesoort met een delicate smaak. Deze is minder sterk dan de smaak van andere soorten thee en witte thee heeft zelfs een zoet randje. Daardoor is het de perfecte theesoort voor beginnende theedrinkers. Daarnaast is het ook heel makkelijk om witte thee te zetten. In tegenstelling tot groene en zwarte thee hoef je namelijk niet op te passen dat je de thee te lang laat trekken. De smaak van witte thee blijft subtiel en wordt nooit te bitter.

Witte thee is nog gezonder

De doorslaggevende factor in het succes van witte thee is niet het drinkgemak of de unieke oogstmethode. De huidige stijgende populariteit heeft vooral te maken met de enorme hoeveelheid voordelen voor de gezondheid. Het is al een aantal jaren algemeen bekend dat groene thee kan bijdragen aan een gezonder lichaam. Witte thee blijkt nog vele malen beter te zijn doordat het minder van de schadelijke en meer van de gezonde bestanddelen bevat.

De gezonde bestanddelen van witte thee

Witte thee bevat dezelfde gezonde bestanddelen als groene thee, maar in hogere concentraties. Antioxidanten zijn de belangrijkste reden dat mensen thee drinken om gezond te blijven. Deze stofjes zorgen ervoor dat schadelijke deeltjes in je bloed worden geneutraliseerd. Daardoor richten ze minder schade aan en dat verlangzaamt het ouder worden en kan vervelende ziekten – zoals hart- en vaatziekten en kanker – helpen voorkomen. De vitamine C uit witte thee ondersteunt je immuunsysteem en de natuurlijke fluoride zorgt ervoor dat je botten en tanden gezond blijven.

Silver Needle witte thee kopen - Houseoftea.nl

Een premium witte thee uit Fujian (China) die gekend is voor z'n licht fruitige smaak en zijdezachte bladstructuur. Een zakje bevat 40 gram thee.
€14,25

Witte thee bevat veel minder cafeïne

Als je graag thee drinkt omdat het je wakker houdt dan wordt witte thee misschien nooit je favoriet. Deze theesoort bevat namelijk zeer weinig van het stimulerende stofje cafeïne. Dat betekent echter ook dat je het nog later op de dag kunt drinken zonder dat het een negatieve invloed heeft op je nachtrust. Cafeïne is niet het meest gezonde bestanddeel. Je kunt er verslaafd aan raken, hoofdpijn van krijgen en het verergert symptomen van stress. Witte thee bevat nog steeds wel wat cafeïne waardoor het mensen kan helpen bij het afbouwen van hun dagelijkse inname zonder dat ze veel hoeven te veranderen aan hun gewoonten.

ThePerfectCup

The Perfect Cup is een theeblog die probeert alle theesoorten en varianten extra in de aandacht te zetten. We hebben het graag over de gezondheidsaspecten van thee, maar ook over het ontdekken van soorten én van de cultuur rond thee. Welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.