Zwarte Thee: een complete introductie

0
zwarte thee

Zwarte thee is met afstand de meest verkochte theesoort ter wereld, ook in Nederland. Dat komt doordat dit de standaard drank is in onder andere Engeland en India. Daarnaast wordt het enorm veel gebruikt in combinatie met andere smaken. Bijna alle Nederlanders hebben wel zwarte thee in huis. Zelfs als ze geen pure zwarte thee hebben dan bevat hun voorraadkast altijd wel een fruitthee, Earl Gray of Chai die ook zwarte thee bevat. Er zijn veel redenen waarom sommige mensen zweren bij zwarte thee terwijl anderen er juist op afknappen.

Zwarte thee lijkt het meest op koffie

Theebladeren worden geproduceerd door de Camellia sinensis – oftewel de theeplant. Deze worden gebruikt om zwarte, groene en witte thee te produceren. De bladeren voor zwarte thee worden geoogst op het moment dat ze al veel smaak hebben, maar nog niet te sterk zijn. Daarna worden ze zo verwerkt dat ze van alle theesoorten verreweg de meeste cafeïne bevatten. Door deze combinatie van de sterke bittere smaak en de oppeppende werking van cafeïne lijkt zwarte thee van alle soorten het meest op koffie. Dat is misschien één van de redenen dat er hele landen zijn waar deze drank elke dag trouw een aantal keer wordt genuttigd.

kopje zwarte theeZwarte thee heeft een aantal gezonde bestanddelen

Er zijn een heleboel theeliefhebbers die zweren dat zwarte thee gezond voor je is. Dat is in eerste instantie afhankelijk van wat jouw lichaam nodig heeft. Als je dringend moet ontspannen of slapen dan is het misschien niet de beste optie terwijl zwarte thee in andere situaties kan bijdragen aan je welzijn. Zwarte thee bevat flavonoïden. Deze antioxidanten helpen om je lichaam gezond en jong te houden door vrije radicalen op te ruimen. Ze remmen ontstekingen en geven je weerstand een boost.

Je bloeddruk verlagen met zwarte thee

Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat het drinken van zwarte thee je bloeddruk kan verlagen. Dat kan komen doordat het je nieren stimuleert. Je gaat daardoor meer plassen en dat helpt om de bloeddruk laag te houden. Daarnaast lijkt het echter ook nog op andere manieren te helpen om spanning af te bouwen in het lichaam. Zwarte thee wordt bijvoorbeeld gebruikt om de pijn bij migraine te verminderen. Daarnaast heeft een studie in Zweden aangetoond dat het kan helpen om beroertes te voorkomen.

Earl Grey - Houseoftea.nl

Een klassieke thee die al dateert van 1833. Olie van bergamot wordt toegevoegd aan zwarte thee met een uniek en fris aroma als resultaat. Mooi amber kleurig en heerlijk van smaak.
€4,95

Cafeïne kan negatieve en positieve bijwerkingen hebben

Er zijn veel mensen die claimen dat ze de dag niet kunnen beginnen zonder een bak koffie. Dat heeft te maken met de cafeïne die daarin zit. Zwarte thee bevat ook een behoorlijke hoeveelheid van dit stimulerende middel. Cafeïne helpt mensen om wakker te worden en te focussen. Dat kan wederom helpen bij de meest uiteenlopende dingen. Studenten kunnen beter opletten tijdens lezingen en geconcentreerd huiswerk maken. Als je moet autorijden helpt het je om wakker te blijven en op kantoor geloven veel medewerkers dat het de efficiëntie verhoogt.

Darjeeling - Houseoftea.nl

Een zwarte thee uit India met de kenmerkende smaak van Darjeeling en een lichte nasmaak. Zeer vol van aroma, maar ook lekker pittig en een beetje zoet. Een zakje bevat 75 gram thee.
€7,50

Wanneer kun je cafeïnehoudende dranken beter laten staan?

Sommige mensen zijn enorm gevoelig voor cafeïne. Als je van de dokter te horen hebt gekregen dat je beter geen koffie kunt drinken, dan is zwarte thee waarschijnlijk ook niet zo geschikt voor jou. Bij een gering aandeel van de bevolking kan de cafeïne uit zwarte thee hartkloppingen, hoofdpijn, misselijkheid, slapeloosheid en/of nervositeit veroorzaken. Deze verschijnselen komen meestal alleen voor bij mensen die enorm veel zwarte thee drinken of overgevoelig zijn voor cafeïne.

Kies de juiste thee voor het moment

Door het hoge cafeïnegehalte is zwarte thee de perfecte ochtenddrank voor veel mensen. Het is veel gezonder dan koffie, maar geeft wel die lekkere boost aan je energieniveau. Je moet echter wel een beetje oppassen met zwarte thee na de lunch en als je gevoelig bent voor cafeïne. Wanneer je laat op de dag teveel zwarte thee drinkt, dan kan dit een negatieve invloed hebben op je nachtrust. Daarom kun je ’s middags en ’s avonds misschien beter witte of groene thee kiezen. Die soorten bevatten nog steeds wel wat cafeïne, maar de concentratie is aanzienlijk lager. Als je liever helemaal geen cafeïne binnen wilt krijgen kies dan een kruidenthee met een lekker smaakje.

Golden Tippy AMBAR - Houseoftea.nl

Een zwarte thee uit het noorden van Vietnam, volledig van biologische afkomst. De thee heeft een mooi vol aroma en prachtige zoete ondertonen. Een zakje van deze biologische thee bevat 80 gram.
€7,95

Zwarte thee vs. andere theesoorten

Zwarte thee, witte thee, groene thee en oolongthee zijn allemaal soorten thee die gemaakt worden van de bladeren van de Camellia sinensis plant. Hoewel ze allemaal afkomstig zijn van dezelfde plant, hebben ze verschillende smaken en aroma’s vanwege de manier waarop ze worden verwerkt. Laten we eens kijken naar het verschil tussen deze vier soorten thee.

zwarte theesoortZwarte thee is de meest gebruikelijke vorm van thee in het westen en wordt gemaakt door de bladeren te plukken, te drogen en te fermenteren. Dit geeft zwarte thee een donkerder kleur en een steviger, robuuster smaak dan andere soorten thee. Zwarte thee wordt vaak geserveerd met melk en suiker en is een populaire keuze voor het ontbijt.

Witte thee wordt gemaakt van de jonge, onbespoten bladeren en knoppen van de Camellia sinensis plant en wordt zelden gefermenteerd. Dit geeft witte thee een lichtere, zachter smaak dan zwarte thee. Witte thee wordt vaak geprezen om zijn hoge concentratie aan antioxidanten en wordt gezien als een gezonde keuze.

Groene thee wordt gemaakt door de bladeren te drogen zonder ze te fermenteren. Dit geeft groene thee een frisse, grassige smaak en een heldere, groene kleur. Groene thee bevat ook een hoge concentratie aan antioxidanten en wordt vaak gepromoot als een gezonde drank.

Oolongthee wordt gemaakt door de bladeren te plukken, te drogen en te fermenteren totdat ze een bruine kleur krijgen. Oolongthee heeft een unieke smaak die tussen zwarte en groene thee in ligt, met tonen van bloemige en houtachtige aroma’s. Oolongthee wordt vaak gedronken tijdens formele theeritten in China en Taiwan.

In samenvatting zijn zwarte thee, witte thee, groene thee en oolongthee allemaal soorten thee gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis plant, maar ze verschillen in hun smaak en aroma vanwege de manier waarop ze worden verwerkt. Zwarte thee heeft een donkerdere kleur en een steviger smaak, terwijl witte thee lichtere, zachtere smaken heeft. Groene thee heeft een frisse, grassige smaak en oolongthee heeft bloemige en houtachtige tonen.

ThePerfectCup

The Perfect Cup is een theeblog die probeert alle theesoorten en varianten extra in de aandacht te zetten. We hebben het graag over de gezondheidsaspecten van thee, maar ook over het ontdekken van soorten én van de cultuur rond thee. Welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.