Groene Thee: de complete gids

0
Groene Thee

Als je van een lekker bakje thee houdt dan kun je tegenwoordig kiezen uit allerlei verschillende soorten. Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om een bepaalde theesoort te verkiezen over anderen. In het verleden hadden deze redenen meestal te maken met de smaak van de thee. Ook de hoeveelheid cafeïne – en het daarmee gerelateerde oppeppende effect – speelt voor veel theedrinkers een rol. Tegenwoordig zijn steeds meer mensen zich daarnaast bewust van de rol die thee en infusies (kruidenthee) kunnen spelen in hun gezondheid. Dat is één van de redenen dat groene thee steeds populairder is geworden.

De geschiedenis van groene thee

Groene thee wordt in China al sinds mensenheugenis gedronken. De bekende keizer Shen Nung leefde rond 2700 jaar voor Christus en hij was al verzot op deze drank. In traditionele Chinese films en series wordt dan ook geregeld groene thee gedronken, vaak gemengd met bloemen en kruiden zoals Jasmijn. Tijdens de ontdekkingsreizen van de 16e eeuw begonnen allerlei verschillende theesoorten naar Europa te komen. Ook groene thee vond zo zijn weg naar onze cultuur. Het is lange tijd veel minder populair geweest dan andere vergelijkbare dranken zoals koffie en zwarte thee.

Lung Jing - Houseoftea.nl

Een hoogkwalitatieve Chinese groene thee die in China de titel kreeg van "Tea of the Emperor". Een zakje bevat 70 gram thee.
€10,95

Groene thee is uniek omdat het niet gefermenteerd wordt

De meeste soorten thee worden na het plukken onderworpen aan een fermentatieproces. Dat geeft de karakteristieke smaak en kleur aan bijvoorbeeld zwarte thee. Fermentatie zorgt ervoor dat bepaalde eigenschappen van de thee worden versterkt. Ook groene thee wordt gemaakt van de blaadjes van de theeplant. Na het plukken worden deze echter enkel gestoomd en gedroogd. Groene thee heeft daardoor een unieke smaak en een aantal andere speciale eigenschappen. De blaadjes behouden meer vitaminen, antioxidanten en mineralen doordat het verwerkingsproces zachter is.

Kukicha - Houseoftea.nl

Enkel de steeltjes van de theeblaadjes worden gebruikt in deze bijzondere groene thee uit Japan. Een zakje bevat 50 gram.
€6,49

Verschillende voordelen van groene thee

Groene thee bevat veel verschillende stofjes die je gezondheid positief kunnen beïnvloeden. Er zijn een aantal verschillende onderzoeken gedaan naar de relatie tussen het drinken van groene thee en de kans op het ontwikkelen van verschillende ziektes. Het is bijvoorbeeld bewezen dat mensen die geregeld groene thee drinken minder risico lopen om verschillende soorten kanker te ontwikkelen. Het blijkt vooral effectief bij het voorkomen van de twee meest voorkomende vormen van kanker: borstkanker bij vrouwen en prostaatkanker bij mannen.

Groene thee bevat veel antioxidanten

Groene thee bevat relatief hoge hoeveelheden catechine. Dit stofje werk als antioxidant in het lichaam. Antioxidanten hebben een enorm positief effect op onze gezondheid omdat ze vrije radicalen kunnen binden. Ze voeren deze schadelijke stoffen af en zorgen er zo voor dat je cellen gezonder blijven. Dat helpt om verouderingsverschijnselen tegen te gaan. Je huid blijft gezonder en je houdt meer energie. Daarnaast wijzen verschillende studies erop dat de antioxidanten uit groene thee helpen om diabetes type 2 te voorkomen. Ook de kans op hart- en vaatziekten, Alzheimer, Parkinson en artritis wordt kleiner.

Groene thee kan helpen om te focussen en af te vallen

De cafeïne en catechetines uit groene thee helpen je om alert te blijven. Je kunt je daardoor beter focussen en zult je werk effectiever doen. Dit effect is zeer geliefd bij kantoorpersoneel, autobestuurders en studenten die graag een gezonde drank nuttigen die hun energieniveau op peil houdt. Daarnaast zorgen deze stofjes er ook voor dat je spijsvertering versnelt. Door geregeld groene thee te drinken verbrand je tot wel honderd calorieën extra per dag. Daardoor kan het helpen om af te vallen of een gezond lichaamsgewicht te behouden.

Mao Feng - Houseoftea.nl

Een Chinese groene thee met een zacht, maar zeer rijk aroma met een bijzondere smaak. Ideaal voor elke groene thee fanaat. Een zakje bevat 75 gram thee.
€6,50

De beste hoeveelheid groene thee per dag

Om duidelijke effecten te zien bij de consumptie van groene thee zul je waarschijnlijk meerdere kopjes thee per dag moeten drinken. Onderzoeken zijn gebaseerd op minimaal één kopje en maximaal zes koppen per dag. Uiteraard bevat deze drank wel cafeïne en veel mensen worden daar bij hoge doseringen onrustig van of ze kunnen niet goed slapen.

Het verschil tussen groene thee en andere theesoorten

groene thee gidsGroene thee, witte thee en zwarte thee zijn alle drie verschillende soorten thee die gemaakt worden van de bladeren van de Camellia sinensis plant. Hoewel ze allemaal afkomstig zijn van dezelfde plant, worden ze op verschillende manieren verwerkt, wat leidt tot hun unieke smaken en voedingswaarde.

Groene thee wordt gemaakt van ongeoxideerde bladeren van de Camellia sinensis plant. De bladeren worden direct na het plukken gedroogd en vervolgens licht gestoomd of geroosterd om oxidatie te voorkomen. Groene thee is bekend om zijn krachtige antioxidanten, waaronder catechinen en epicatechinen, die het lichaam beschermen tegen schade door vrije radicalen. Groene thee wordt ook geassocieerd met tal van gezondheidsvoordelen, zoals het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten, het bevorderen van gewichtsverlies en het verminderen van het risico op sommige vormen van kanker.

Witte thee wordt gemaakt van de jonge, ongebloemde bladeren en knoppen van de Camellia sinensis plant. De bladeren en knoppen worden direct na het plukken gedroogd, waardoor ze hun natuurlijke witachtige kleur behouden. Witte thee wordt beschouwd als de meest delicate en rijke thee van allemaal, omdat het het minste verwerkt is van alle soorten thee. Het bevat hoge niveaus van antioxidanten, zoals catechinen en flavonoïden, en wordt geassocieerd met tal van gezondheidsvoordelen, zoals het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten en het bevorderen van gewichtsverlies.

Zwarte thee wordt gemaakt van gefermenteerde bladeren van de Camellia sinensis plant. Na het plukken worden de bladeren gedroogd en vervolgens gefermenteerd om hun kenmerkende zwarte kleur en smaak te ontwikkelen. Zwarte thee bevat theïne, wat hetzelfde is als cafeïne, en wordt geassocieerd met tal van gezondheidsvoordelen, zoals het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten en het verhogen van mentale alertheid.

ThePerfectCup

The Perfect Cup is een theeblog die probeert alle theesoorten en varianten extra in de aandacht te zetten. We hebben het graag over de gezondheidsaspecten van thee, maar ook over het ontdekken van soorten én van de cultuur rond thee. Welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.