Gemberthee: een heerlijke en gezonde infusie

0
gemberthee

Gember komt van origine uit zuidoost Azië. Daar wordt de pittige, zoete wortel van deze plant al duizenden jaren gebruikt in thee, eten en medicinale preparaten. Als je houdt van oosters eten dan ben je deze smaakmaker zeker al eens tegengekomen in een heerlijke curry of een kopje Indische chai. Steeds meer mensen gebruiken deze wortel niet alleen voor de smaak, maar ook voor de vele voordelen die het biedt voor je gezondheid.

Gember wordt al duizenden jaren gebruikt in traditionele geneeskunde

Gember is één van de supplementen die het meest worden voorgeschreven door Ayurvedische artsen, Chinese doctoren en andere traditionele helers uit Azië. Het wordt gezien als een ingrediënt dat allerlei aandoeningen waarbij dingen niet lekker doorstromen of te langzaam werken kan helpen oplossen en voorkomen. Tegenwoordig hebben we daarnaast een enorme hoeveelheid data uit wetenschappelijk onderzoek in het westen. Deze laten zien dat gember bepaalde ingrediënten bevat die positieve effecten kunnen bewerkstelligen in het lichaam.

De voordelen van het drinken van gemberthee

Er zijn allerlei verschillende redenen om gemberthee te gaan drinken. Sommige mensen zijn op zoek naar een koffievervanger terwijl anderen het gewoon erg lekker vinden. Gember heeft een typische smaak die pittig, zoet en fris combineert. Deze wortel wordt ook steeds vaker gebruikt in smoothies, boostershots en andere producten die gericht zijn op je gezondheid. Veel mensen willen hun dagelijkse kop gemberthee voor geen goud meer missen wanneer ze eenmaal begonnen zijn met deze gewoonte. Dat komt vooral doordat ze zich er beter van gaan voelen.

Pure Ginger - Houseoftea.nl

Gember heeft een unieke smaak met pikante en zoete ondertonen. Kan zowel puur gedronken worden, met een beetje honing of in combinatie met zwarte thee of andere kruiden.
€5,19

Gember helpt tegen verkoudheid en griep

Gemberthee is enorm effectief wanneer je last hebt van veel slijm en snot. Het zorgt ervoor dat alles los komt waardoor je sneller van je verkoudheid af bent. Het kan zo helpen om vervelende infecties aan de gehoorgang en bijholtes te voorkomen en genezen. Daarnaast helpt gember ook bij het voorkomen van verkoudheden en griep. Het bevat namelijk een hoge concentratie antioxidanten. Deze stofjes ondersteunen je immuunsysteem. Dat doen ze onder andere door vrije radicalen te binden en af te voeren. Daardoor voorkom je onnodige schade aan je cellen en dat helpt weer om veroudering tegen te gaan en ziekte te voorkomen.

Gember vermindert je eetlust en kan helpen om af te vallen

In de ayurvedische geneeskunst wordt gember vaak voorgeschreven aan mensen die een langzame vertering hebben en/of af willen vallen. Het helpt om je spijsvertering te stimuleren waardoor de voedingsstoffen in je darmen beter opgenomen worden. Dat zorgt er weer voor dat je makkelijker alles binnen krijgt wat je nodig hebt. Een verzadigd gevoel is het resultaat, waardoor je minder snel zin krijgt om te snacken. Daarnaast kan een goede spijsvertering beter gifstoffen afvoeren en andere dingen die je lichaam niet (meer) nodig heeft.

Gemberthee is het beste natuurlijke middel tegen misselijkheid en spierpijn

Gember kan enorm helpen tegen allerlei soorten van misselijkheid. Je kunt het gebruiken als je last hebt van wagenziekte, zwangerschapsmisselijkheid en hoogtevrees. Als je zo misselijk bent dat je niets meer kunt eten of drinken, dan kun je zelfs een stukje gember achter je oren plakken. De werkzame stoffen gaan door je huid heen en komen zo direct aan bij je evenwichtsorganen. Gemberthee bevat daarnaast een heleboel ontstekingsremmende stofjes. Daardoor helpt het tegen spierpijn en kan ook mensen met bijvoorbeeld reuma ondersteunen.

Gemberthee is niet voor iedereen

Naast alle geweldige voordelen kan gember ook nadelen hebben. Er zijn twee belangrijke contra-indicaties bij het gebruik van gember. De eerste is het gebruik van bloedverdunners. Gember verdunt namelijk ook je bloed en daardoor kan het samen met dergelijke medicatie te veel worden. Daarnaast kun je beter geen of niet te veel gember gebruiken als je last hebt van brandend maagzuur. Het verhoogt namelijk de zuurtegraad van je maag waardoor dit erger kan worden. Als je last hebt van maagzuur zorg dan in ieder geval dat je geen pure gemberthee drinkt op lege maag. Gemixt met andere voedingsmiddelen kan het vaak wel goed gaan.

Zelf gemberthee maken met gedroogde gemberstukjes

Pure Ginger - Houseoftea.nl

Gember heeft een unieke smaak met pikante en zoete ondertonen. Kan zowel puur gedronken worden, met een beetje honing of in combinatie met zwarte thee of andere kruiden.
€5,19

Gemberthee is een heerlijke en gezonde drank die gemakkelijk thuis te maken is. Gember is een wortelknol met een scherpe, pittige smaak en heeft tal van gezondheidsvoordelen. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen, het verbeteren van de spijsvertering en het verminderen van misselijkheid. In dit artikel laten we zien hoe je eenvoudig zelf gemberthee kunt maken met gedroogde gemberstukjes.

Wat heb je nodig?

  • Gedroogde gemberstukjes
  • Water
  • Optioneel: honing, citroensap of andere smaakmakers naar keuze

Bereidingswijze:

  1. Breng een pan met water aan de kook. Hoeveel water je nodig hebt, hangt af van hoeveel thee je wilt maken. Houd er rekening mee dat gember een sterk aroma heeft, dus je hoeft niet veel gember te gebruiken om een stevige smaak te krijgen.
  2. Voeg de gedroogde gemberstukjes toe aan het kokende water. Laat het water 5-10 minuten koken, afhankelijk van hoe sterk je de thee wilt hebben. Houd er rekening mee dat hoe langer je de gember kookt, hoe scherper de smaak wordt.
  3. Giet de thee door een zeef of een theefilter om de gemberstukjes te verwijderen.
  4. Voeg eventueel honing, citroensap of andere smaakmakers toe naar smaak. Roer goed om te verzekerden dat alles goed is gemengd.
  5. Giet de thee in een kopje en geniet van je zelfgemaakte gemberthee!

Pro tip: als je geen gedroogde gemberstukjes hebt, kun je ook verse gember gebruiken. Schil de gember en snijd het in dunne plakjes of rasp het fijn voordat je het toevoegt aan het kokende water.

We hopen dat je geniet van je zelfgemaakte gemberthee! Probeer ook eens andere smaakmakers toe te voegen, zoals kaneel, kruidnagel of kardemom, om je thee nog lekkerder te maken.

gemberthee gemberstukjes

ThePerfectCup

The Perfect Cup is een theeblog die probeert alle theesoorten en varianten extra in de aandacht te zetten. We hebben het graag over de gezondheidsaspecten van thee, maar ook over het ontdekken van soorten én van de cultuur rond thee. Welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.