Wat is Matcha thee en is het echt zo gezond?

0
matcha thee

We zien het woord Matcha steeds vaker opduiken in koffiespeciaalzaken, smoothies, natuurwinkels en de theesectie van de supermarkt. Matcha wordt gebruikt in poedervorm en je kunt er een schuimende thee van zetten of het toevoegen aan een sapje, yoghurt of smoothie. De vele gezonde ingrediënten van deze theesoort vormen de belangrijkste reden dat Matcha zo snel bekend is geworden in het westen. Deze superfood wordt in Japan al eeuwenlang zeer op prijs gesteld.

Een korte geschiedenis van Matcha thee

In het geval van Matcha is er veel verschil tussen verschillende merken omdat het productieproces nogal delicaat is. De beste Matcha thee komt uit de Uji streek in Japan. Daar wordt deze theesoort al sinds de 12e eeuw geproduceerd. De kwaliteit van de Matcha uit deze regio is zo hoog omdat de omstandigheden er perfect zijn. De bodem bevat alle voedingsstoffen die de thee nodig heeft. Daarnaast blijft het er zo lang koud dat insecten geen probleem vormen tot de eerste pluk. Deze theeblaadjes bevatten daardoor helemaal geen pesticiden.

Ceremonial Matcha (BIO) - Houseoftea.nl

Een biologische ceremoniële matcha van hoge kwaliteit die geproduceerd werd in Kagoshima in Japan. Deze Ceremonial Matcha werd met uiterste zorg geteeld en volgens traditionele wijze vermalen. Een blikje bevat 30 gram matcha.
€28,95

matchatheeHet unieke productieproces van Matcha thee

Matcha thee wordt net als veel andere soorten thee gemaakt van de blaadjes van de theeplant. Het verschil tussen verschillende theesoorten ontstaat in de manier van produceren en verwerken van deze blaadjes.

Het geheim achter de productie van Matcha thee is dat de planten die deze soort thee produceren voor een aantal weken in de schaduw worden gezet voordat er geoogst wordt. Daardoor produceren de blaadjes meer chlorofyl – de stof die bladeren hun groene kleur geeft. De groene theeblaadjes worden daarna geplukt en met een steen tot poeder gemalen. Om thee te bereiden van dit poeder wordt het gemengd met warm water (60 graden) tot het begint te schuimen.

De gezondheidsvoordelen van Matcha thee

Er zijn nog maar weinig grootschalige onderzoeken uitgevoerd naar het effect van Matcha thee op de gezondheid. We kunnen echter logische conclusies trekken door onderzoeken naar de voordelen van groene thee te combineren met kennis over de bestanddelen van Matcha thee. Deze zijn ongeveer hetzelfde, alleen de concentraties van bepaalde bestanddelen liggen veel hoger bij Matcha thee.

Antioxidanten zijn enorm gezond

Matcha thee bevat enorme hoeveelheden antioxidanten. Deze stofjes binden vrije radicalen – schadelijke stofjes die je cellen beschadigen. Daardoor helpen antioxidanten om de veroudering van je lichaam te remmen en dat zie je aan je huid en voel je in je spieren. Daarnaast is het wetenschappelijk aangetoond dat antioxidanten helpen om kanker te voorkomen. Ze verminderen daarnaast het risico dat je hart- en vaatziekten, diabetestype 2, Alzheimer, Parkinsons of artritis ontwikkelt.

Matcha poeder (BIO) - Houseoftea.nl

Matcha poeder afkomstig van de Shizuoka regio in Japan. De matcha wordt gemaakt van de allerfijnste Tencha en wordt in de lente geoogst. Een potje bevat 30 gram matcha.
€21,95

Matcha thee is goed voor je immuunsysteem

Naast de enorme hoeveelheden antioxidanten bevat Matcha thee ook vitamine A, vitamine C, ijzer, calcium, kalium en een aantal belangrijke eiwitten. Al deze stofjes worden gebruikt door het immuunsysteem om ongewenste indringers te verdrijven. Daarnaast bevat Matcha het aminozuur L-theanine. Dit stofje heeft een kalmerende werking en dat helpt tegen stress en angstaanvallen. Er zijn heel veel mensen die ongemerkt last hebben van stress en voor hen kan Matcha thee enorm helpen om ongewenste bijwerkingen te voorkomen.

Hulp bij het concentreren, afvallen en gelukkig zijn

De L-theanine in Matcha thee helpt je lichaam bij het aanmaken van dopamine en serotonine. Deze stofjes zorgen ervoor dat je gelukkiger bent, je beter kunt concentreren en je geheugen beter functioneert. Deze theesoort bevat veel minder cafeïne dan een kop koffie (ongeveer 25%) waardoor de energieboost veel gelijkmatiger verdeeld wordt. Daarnaast helpt Matcha thee om de bloedsuikerspiegel in balans te houden en de spijsvertering te versnellen. Dat verbetert de stofwisseling waardoor het je kan helpen om die extra kilo’s kwijt te raken.

Set met matchaklopper, matchabowl, lepel en houder. Matcha Set - Thee.be

De perfecte matcha starterskit met een matchabowl, klopper, lepel en een houder voor je matchaklopper. Alles wat je nodig hebt voor de perfecte matcha te zetten.
€99,95

Hoe de perfecte matcha thee maken?

matcha thee makenMatcha thee is een Japanse groene thee die gemalen is tot een fijne poeder. Het is rijk aan antioxidanten en wordt vaak gebruikt in ceremoniële settings, zoals de Japanse theeceremonie. Het maken van de perfecte matcha thee kan een uitdaging zijn, vooral omdat het vereist is om het poeder op de juiste manier te mengen met heet water. Hier zijn enkele stappen om de perfecte matcha thee te maken:

  1. Begin met het verwarmen van water tot ongeveer 80 graden Celsius. Als je geen thermometer hebt, kun je het water laten koken en het vervolgens een minuut laten afkoelen. Water dat te heet is kan de smaak van de matcha aantasten.
  2. Doe ongeveer een halve theelepel matcha poeder in een matcha beker of een kleine kom. Als je de voorkeur geeft aan een sterkere thee, kun je meer poeder gebruiken.
  3. Voeg ongeveer 30 ml heet water toe aan de matcha poeder en meng het met een bamboe matcha kwast totdat het poeder volledig is opgelost en er geen klontjes meer zijn.
  4. Als je wilt, kun je nu een kleine hoeveelheid koemelk of sojamelk toevoegen om de smaak te verzachten. Roer goed om te zorgen dat alles goed is gemengd.
  5. Proef de matcha thee en voeg eventueel nog wat poeder of water toe om de smaak naar wens aan te passen.
  6. Zet de matcha thee in de koelkast of serveer het meteen. Matcha thee is het lekkerst als het vers en koud is.

Het maken van de perfecte matcha thee kan enige tijd en oefening vergen, maar het is het waard om deze heerlijke, gezonde drank te kunnen genieten. Probeer verschillende hoeveelheden poeder en water te gebruiken om te bepalen wat het beste bij jouw smaak past. Vergeet ook niet om het te serveren in een mooie theekom of -beker om het helemaal af te maken.

Set met matchaklopper, matchabowl, lepel en houder. Matcha Set - Thee.be

De perfecte matcha starterskit met een matchabowl, klopper, lepel en een houder voor je matchaklopper. Alles wat je nodig hebt voor de perfecte matcha te zetten.
€99,95

ThePerfectCup

The Perfect Cup is een theeblog die probeert alle theesoorten en varianten extra in de aandacht te zetten. We hebben het graag over de gezondheidsaspecten van thee, maar ook over het ontdekken van soorten én van de cultuur rond thee. Welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.