Hoe maak je thuis zelf de beste Turkse appelthee?

0
turkse appelthee maken

Turkse appelthee is een populaire theesoort die van diverse merken in theezakjes te krijgen is. Echter, wanneer je zelf Turkse appelthee met verse ingrediënten bereidt, geniet je van een intensere en unieke smaak. Welke ingrediënten heb je nodig om Turkse appelthee te maken en hoe bereid je deze thee? In dit artikel leer je om zelf Turkse appelthee te bereiden. Je leert ook over de voordelen van deze theesoort en maakt kennis met alternatieven die een vergelijkbare fruitige en kruidige smaak hebben.

turkse appelthee met gebakWat is Turkse appelthee?

Turkse appelthee is een van de traditionele Turkse theesoorten die in de theehuizen gedronken wordt. De thee die in Nederland als Turkse appelthee verkrijgbaar is, is dan ook gebaseerd op deze appelthee die in Turkije veel gedronken wordt.

Een Turkse appelthee is een zwarte thee met een kruidig aroma van appel, maar kan ook zonder zwarte thee bereid worden. De fruitthee heeft een zoete, maar kruidige smaak die met name in de herfst en winter populair is. Ook in de zomer is Turkse appelthee heerlijk; je kunt deze theesoort zowel warm als koud drinken.

Turkish Orchard - Houseoftea.nl

Een infusie van appel en ananas. Een klassieker uit Turkije.    
€4,50

Welke ingrediënten heb je nodig?

Voor een Turkse appelthee heb je verschillende ingrediënten nodig. Om een pot met appelthee te zetten heb je één appel nodig, bij voorkeur een soort die iets zoeter is. Uiteraard heb je water nodig, zoals bij iedere thee. Om de appelthee extra smaak te geven, voeg je steranijs, kruidnagel en een kaneelstokje toe. Soms wordt er ook vanille toegevoegd aan de thee, maar dit is niet noodzakelijk. Je kunt Turkse appelthee bereiden zonder theebladeren toe te voegen, maar je kunt eventueel ook zwarte thee gebruiken en de andere ingrediënten als smaakversterkers inzetten.

Turkish Orchard - Houseoftea.nl

Een infusie van appel en ananas. Een klassieker uit Turkije.    
€4,50

Zo bereid je Turkse appelthee

Je begint met het wassen van de appel en snijdt deze in kleine blokjes. In een steelpannetje verwarm je ongeveer een halve liter water waar je de stukjes appel aan toevoegt. Laat dit ongeveer vijf minuten koken. Vervolgens voeg je steranijs, kruidnagel en het kaneelstokje toe. Mocht je vanille gebruiken, voeg je dit ook toe. Laat het water nog eens tien minuten koken. Vanuit het steelpannetje schenk je de thee in een theekan, waarbij je gebruik maakt van een zeef. Eventueel laat je zwarte thee trekken in de pot voor extra smaak, maar dit is niet nodig. Je kunt de Turkse appelthee ook direct in de theeglazen schenken.

De voordelen van Turkse appelthee

Turkse appelthee is een heerlijk zoete thee die je makkelijk zelf kunt bereiden thuis. Je hebt weinig ingrediënten nodig en bereidt in een kwartiertje tijd een heerlijke pot thee. In een thermoskan geniet je hier de hele dag van. Zeker in de herfst en winter is deze lichtzoete en kruidige thee ideaal om op te warmen. De Turkse appelthee bevat vitamine A en kalium, die je via de thee op natuurlijke wijze binnenkrijgt. De lichtzoete thee is gezond wanneer je hier geen suiker aan toevoegt. Zonder zwarte thee te gebruiken is de Turkse appelthee tevens vrij van theïne.

Vergelijkbare theesoorten

Ben je gek op Turkse appelthee en op zoek naar vergelijkbare, herfstige theesmaken? Een andere populaire theesoort is gekarameliseerde peerthee. Ook deze thee heeft een fruitige basis en is lichtzoet. Theesoorten met pittige kruiden worden vaak in de herfst gedronken, bijvoorbeeld Chai thee. Ook smaken zoals rooibos met karamel of kaneelthee zijn heerlijke, lichtzoete theesoorten voor de herfst. Deze theesoorten kun je zelf thuis bereiden met de juiste ingrediënten, maar ze zijn vaak ook verkrijgbaar als theezakjes waar je alleen heet water over hoeft te gieten.

Turkish Orchard - Houseoftea.nl

Een infusie van appel en ananas. Een klassieker uit Turkije.    
€4,50

ThePerfectCup

The Perfect Cup is een theeblog die probeert alle theesoorten en varianten extra in de aandacht te zetten. We hebben het graag over de gezondheidsaspecten van thee, maar ook over het ontdekken van soorten én van de cultuur rond thee. Welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.