Verschil tussen bancha en sencha thee: wat is het?

0
Sencha vs Bancha Thee

Als je op zoek bent naar verschillende soorten thee, dan is de kans groot dat je de termen “bancha” en “sencha” bent tegengekomen. Beide soorten thee zijn afkomstig uit Japan en hebben een aantal overeenkomsten. Toch zijn er ook enkele belangrijke verschillen tussen deze twee soorten thee. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillen tussen bancha en sencha thee.

Wat is bancha thee?

Bancha thee is een traditionele Japanse thee die wordt gemaakt van de bladeren en takken van de theeplant. Deze takken en bladeren worden geoogst na de eerste oogst van het seizoen, waardoor bancha thee over het algemeen een lagere kwaliteit heeft dan andere soorten thee zoals sencha.

Bancha thee heeft een lage cafeïnegehalte en wordt vaak geconsumeerd als een ontspannende drank. Het heeft ook een karakteristieke smaak die licht houtachtig is, en soms zelfs een beetje rokerig. Het wordt ook vaak gebruikt in de Japanse keuken voor het bereiden van gerechten.

Groene Bancha Thee uit Japan kopen - Houseoftea.nl

Een groene thee uit Japan waarvoor enkel de grotere, sterkere theeblaadjes die lager op de theeplant groeien, geplukt worden. Bancha is een zachte groene thee met een licht grassig smaak. Dé ideale groene thee voor beginnende theedrinkers. Een zakje bevat 75 gram thee.
€8,29

Bancha Thee

Wat is sencha thee?

Sencha thee is ook een Japanse thee, maar in tegenstelling tot bancha thee wordt het gemaakt van de jongere bladeren van de theeplant. Deze bladeren worden geoogst tijdens de eerste oogst van het seizoen, waardoor sencha thee van hogere kwaliteit is dan bancha thee.

Sencha thee heeft een hoger cafeïnegehalte dan bancha thee en heeft ook een andere smaak. Het heeft een grasachtige smaak die vaak wordt omschreven als “umami”, een Japanse term die verwijst naar de vijfde smaakzin die zich vertaalt naar “hartig”.

Groene Sencha Fukujyu thee uit Japan kopen - Houseoftea.nl

Een Japanse Sencha, afkomstig van de beroemde Fuji Mountain, die gestoomd is en de typische grasachtige Sencha smaak bevat. Een zakje bevat 100 gram thee.
€8,69

Sencha Thee

Hoe worden bancha en sencha thee gemaakt?

Bancha en sencha thee worden allebei gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis plant. Het verschil zit hem in de manier waarop de bladeren worden geoogst en verwerkt.

Bij bancha thee worden de bladeren en takken na de eerste oogst van het seizoen geoogst. Deze bladeren worden vervolgens gestoomd en geroosterd om de thee te produceren.

Sencha thee wordt gemaakt van de jongere bladeren van de theeplant die worden geoogst tijdens de eerste oogst van het seizoen. Deze bladeren worden gestoomd om de oxidatie te stoppen en vervolgens geroosterd om de thee te produceren.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van bancha en sencha thee?

Bancha en sencha thee hebben beide een aantal gezondheidsvoordelen. Beide soorten thee bevatten antioxidanten die kunnen helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in het lichaam. Ze kunnen ook helpen bij het verbeteren van de gezondheid van het hart en het verminderen van het risico op bepaalde ziekten.

Bancha thee heeft een laag cafeïnegehalte en kan daarom een goede keuze zijn voor mensen die gevoelig zijn voor cafeïne of die ’s avonds geen cafeïne willen consumeren. Het drinken van bancha thee kan ook helpen bij het ontspannen van het lichaam en het verminderen van stress.

Sencha thee bevat daarentegen meer cafeïne dan bancha thee. Dit kan helpen bij het stimuleren van de stofwisseling en het verhogen van de energie. Het drinken van sencha thee kan ook helpen bij het verbeteren van de cognitieve functies en het verminderen van mentale vermoeidheid.

Hoe zet je bancha en sencha thee?

Bij het zetten van bancha en sencha thee zijn er een paar belangrijke dingen om rekening mee te houden. Ten eerste is het belangrijk om de juiste watertemperatuur te gebruiken. Bancha thee kan worden gezet met water dat net van de kook af is, terwijl sencha thee het best kan worden gezet met water dat ongeveer 70-80 graden Celsius is.

Bij het zetten van bancha thee is het ook belangrijk om te bedenken dat de theebladeren en takken groter zijn dan bij andere soorten thee, dus je hebt misschien een theezeef nodig met grotere gaatjes.

Bij het zetten van sencha thee is het belangrijk om de thee niet te lang te laten trekken. Anders kan de thee bitter worden. Het wordt aanbevolen om sencha thee ongeveer 1-2 minuten te laten trekken.

Wat zijn de verschillen in prijs?

Bancha thee is over het algemeen goedkoper dan sencha thee, vanwege de lagere kwaliteit en het lagere cafeïnegehalte. Sencha thee heeft een hogere kwaliteit en wordt geoogst tijdens de eerste oogst van het seizoen, waardoor het duurder is dan bancha thee.

Groene Bancha Thee uit Japan kopen - Houseoftea.nl

Een groene thee uit Japan waarvoor enkel de grotere, sterkere theeblaadjes die lager op de theeplant groeien, geplukt worden. Bancha is een zachte groene thee met een licht grassig smaak. Dé ideale groene thee voor beginnende theedrinkers. Een zakje bevat 75 gram thee.
€8,29

Groene Sencha Fukujyu thee uit Japan kopen - Houseoftea.nl

Een Japanse Sencha, afkomstig van de beroemde Fuji Mountain, die gestoomd is en de typische grasachtige Sencha smaak bevat. Een zakje bevat 100 gram thee.
€8,69

Wat moet je kiezen?

Of je nu bancha of sencha thee moet kiezen, hangt af van je persoonlijke smaak en behoeften. Als je op zoek bent naar een thee met een lager cafeïnegehalte en een ontspannende werking, dan is bancha thee een goede keuze. Als je daarentegen op zoek bent naar een thee met een hoger cafeïnegehalte en een verkwikkende werking, dan is sencha thee wellicht meer geschikt.

Zoals we hebben gezien, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen bancha en sencha thee. Bancha thee wordt gemaakt van de takken en bladeren van de theeplant en heeft een lager cafeïnegehalte dan sencha thee. Sencha thee wordt gemaakt van de jongere bladeren van de theeplant en heeft een hoger cafeïnegehalte en een grasachtige smaak.

Of je nu bancha of sencha thee moet kiezen, hangt af van je persoonlijke smaak en behoeften. Beide soorten thee hebben gezondheidsvoordelen en zijn de moeite waard om te proberen als je op zoek bent naar verschillende soorten thee

ThePerfectCup

The Perfect Cup is een theeblog die probeert alle theesoorten en varianten extra in de aandacht te zetten. We hebben het graag over de gezondheidsaspecten van thee, maar ook over het ontdekken van soorten én van de cultuur rond thee. Welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.