Hoe wordt groene thee gemaakt?

0
hoe wordt groene thee gemaakt

Groene thee is de meest gedronken thee ter wereld. Het is niet alleen lekker, maar ook erg gezond. Groene thee heeft een hoge concentratie antioxidanten, die helpen bij het bestrijden van ziekten en het verbeteren van de algehele gezondheid. Maar hoe wordt groene thee eigenlijk gemaakt? In deze blog leg ik je alles uit over het proces van groene thee maken.

De oorsprong van groene thee

Groene thee komt oorspronkelijk uit China en wordt daar al meer dan 5000 jaar gedronken. In de loop der tijd is het drinken van groene thee verspreid over de hele wereld en wordt het nu ook veel gedronken in Japan en Korea. Er zijn verschillende soorten groene thee, elk met een eigen smaak en aroma. De bekendste soorten zijn Sencha, Matcha en Gunpowder.

Het plukken van de theebladeren

Het proces van groene thee maken begint bij het plukken van de theebladeren. Dit gebeurt meestal met de hand om de bladeren niet te beschadigen. De pluk gebeurt in het vroege voorjaar wanneer de blaadjes nog jong en fris zijn. Dit is belangrijk omdat jonge blaadjes meer smaak en aroma hebben dan oudere blaadjes.

Het verwerken van de theebladeren

Nadat de blaadjes zijn geplukt, worden ze verwerkt om de juiste smaak en aroma te krijgen. Dit gebeurt in verschillende stappen:

Verflensen

De eerste stap is het verflensen van de blaadjes. Dit gebeurt door ze op een droge plek te leggen en ze aan de lucht bloot te stellen. Hierdoor verliezen de blaadjes een deel van hun vocht en worden ze zachter.

Rollen

Na het verflensen worden de blaadjes gerold. Dit gebeurt om het vocht gelijkmatig te verdelen en de sappen in de bladeren vrij te maken. Hierdoor ontstaat er meer smaak en aroma in de thee.

Oxidatie

Oxidatie is een belangrijk onderdeel van het proces van groene thee maken. Het bepaalt namelijk de uiteindelijke smaak en kleur van de thee. Bij groene thee wordt de oxidatie zo veel mogelijk beperkt om de typische groene kleur te behouden.

groene thee drogenDrogen

Als laatste worden de theebladeren gedroogd. Dit gebeurt meestal in grote droogmachines. Door het drogen worden de blaadjes geconserveerd en kunnen ze langer bewaard worden.

De verschillende soorten groene thee

Zoals eerder vermeld, zijn er verschillende soorten groene thee met elk een eigen smaak en aroma. Hieronder leg ik kort uit wat de kenmerken zijn van de bekendste soorten:

Sencha

Sencha is de meest gedronken groene thee in Japan. Het is een milde thee met een frisse smaak en aroma. Sencha wordt gemaakt van de eerste theebladeren die in het voorjaar worden geplukt.

Matcha

Matcha is een speciale soort groene thee die wordt gemaakt van theebladeren die in het donker zijn gegroeid. De theebladeren worden na het plukken gestoomd, gedroogd en vermalen tot een fijn poeder. Matcha heeft een intense smaak en wordt vaak gebruikt bij de Japanse theeceremonie.

Gunpowder

Gunpowder is een groene thee uit China en heeft zijn naam te danken aan de vorm van de blaadjes. Deze zijn namelijk opgerold tot kleine balletjes die lijken op buskruit. Gunpowder heeft een sterke smaak en aroma en is daardoor populair als ingrediënt in muntthee.

Tips voor het zetten van groene thee

Nu je weet hoe groene thee wordt gemaakt, wil je natuurlijk ook weten hoe je deze het beste kunt zetten. Hieronder geef ik je een aantal tips:

  1. Gebruik vers water en breng dit aan de kook.
  2. Laat het water even afkoelen tot ongeveer 80 graden Celsius. Dit is de ideale temperatuur voor groene thee.
  3. Gebruik ongeveer 2 gram thee per kopje.
  4. Laat de thee 2-3 minuten trekken.
  5. Haal de theeblaadjes uit het water om te voorkomen dat de thee bitter wordt.

Mijn persoonlijke ervaring met groene thee

Zelf ben ik een groot fan van groene thee en drink ik het dagelijks. Naast het feit dat het lekker is, merk ik ook dat mijn lichaam er baat bij heeft. Ik voel me energieker en merk dat mijn immuunsysteem sterker is geworden sinds ik groene thee drink. Ook vind ik het interessant om te weten hoe groene thee wordt gemaakt en hoe dit bijdraagt aan de gezondheidsvoordelen.

Groene thee is niet alleen lekker, maar ook erg gezond. Het proces van groene thee maken begint bij het plukken van de theebladeren en eindigt bij het drogen van de blaadjes. Er zijn verschillende soorten groene thee, elk met een eigen smaak en aroma. Om groene thee op de juiste manier te zetten, zijn er een aantal tips die je kunt volgen. Ik hoop dat je na het lezen van deze blog meer hebt geleerd over hoe groene thee wordt gemaakt en dat je net zo enthousiast bent geworden als ik!

ThePerfectCup

The Perfect Cup is een theeblog die probeert alle theesoorten en varianten extra in de aandacht te zetten. We hebben het graag over de gezondheidsaspecten van thee, maar ook over het ontdekken van soorten én van de cultuur rond thee. Welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.